Geen ruimte voor een moestuin in je stadstuin? Ook met weinig ruimte kun je een kleine moestuin aanleggen op je balkon of terras. Wij geven je enkele tips mee voor diverse mogelijkheden en bijbehorend stappenplan. Binnenkort kan ook jij je eigen kruiden, groente en vruchten kweken zonder dat je elk weekend naar de tuin van overgrootouders moet.
Verticaal moestuinieren
Jaja, hier zijn we weer met dat verticaal tuinieren! Je eigen groente of fruit kweken op je balkon kan met verticaal tuinieren. Concreet kan dit op verschillende manieren.
Ofwel kan je hangbakken of hangzakken op je balkon hangen aan de balustrade. Zorg wel dat je planten voldoende water krijgen. Planten in een hangbak of hangzak drogen namelijk sneller uit vanwege het materiaal.
Er zijn ook verticale moestuinbakken op poten, goed voor je rug!
Of dit kan ook met een verticaal systeem zoals…
De (vierkante meter) moestuinbak
Een andere optie voor een moestuin op je balkon is de vierkante meter moestuinbak. Dit is een houten bak, waarmee je eigenlijk overal een moestuin kunt beginnen. Op je balkon, maar ook in een stadstuin die volledig bestraat is. De bak kan je zelf kiezen, een oude fruitkist waar je een laag anti-worteldoek in legt of een plastieken wasmand die je niet meer gebruikt. Voorzie wel steeds een drainage zodat het overtollige water weg kan.
Een belangrijke keuze is je substraat (grond). Als je wil tuinieren op je balkon, kies dan best voor een mengeling van substraten. Een licht substraat beperkt bovendien ook het gewicht op je balkon en geeft de beste kweekresultaten.
Hoe ga je nu concreet te werk?
- Kies je systeem (verticaal systeem, vierkante meter bak,…)
- Potgrond samenstellen
Niet alle soorten grond zijn geschikt voor je moestuinbak. Als je de bak gewoon vult met tuinaarde zal je vroeg of laat zware, dichtgeslibde grond krijgen die moeilijk te bewerken is en waar uw groenten niet goed in zullen groeien.
Het recept voor een goed substraat:
1/3 biologische organische compost/mest van Bio-Kultura.
1/3 tuinaarde of potgrond van Bio-Kultura.
1/3 Een licht substraat.
Of, kies voor een “alles-in-één-licht-gewicht-oplossing” van Urban Jungle. - Verzorgen
De plantjes moeten natuurlijk voldoende water krijgen, maar ook voldoende voeding in het seizoen. Met plantaardige voedingskorrels van Bio-Kultura (algen en zeewier) zorg je voor een gezonde, rijke en smaakvolle oogst. Deze voedingskorrel geeft langzaam, maar heel langdurig voeding af aan je planten. De korrel voegt belangrijk bodemleven toe in de vorm van schimmels en
bacteriën. Wanneer de korrel vochtig wordt, verandert deze letterlijk in een bolletje
schimmel. Woel deze een beetje onder de potgrond als je dit liever niet wilt zien.
Mestkorrels strooi je met je hand aan de voet van je groenten en kruiden. - Oogsten
Oogsten is het leukste van moestuinieren. Wacht niet te lang, want jonge groenten zijn vaak het lekkerst. Beplant na de oogst de pot met een andere soort groente. Zo doe je automatisch aan wisselteelt, waardoor jouw mini-moestuin minder vatbaar wordt voor ziekten en plagen. Je verse kruiden zet je zo dicht mogelijk bij je keuken. - Onderhouden
Tijdens het groeiseizoen kan u het substraat bedekken met een laagje mulch, zoals bijvoorbeeld strooisel. Deze laag houdt het substraat vochtig en beperkt de ontwikkeling van onkruid.In het seizoen moet u het substraat regelmatig bemesten, naargelang de behoeften van de planten.
Geef uw planten regelmatig water (zonder ze onder water te zetten) want een moestuinbak droogt sneller uit dan volle grond.
Na verloop van tijd kan het substraat in je moestuinbak verminderen. Dan moet je rijpe potgrond en een licht substraat toevoegen. Om kwaliteitsvolle grond in uw bak te behouden, moet u elk jaar een vijfde deel ervan vervangen door verse compost.
Voor alle mogelijke opties en materialen neem je best een kijkje op onze webshop.
Het Urban Jungle Team.